a

No, Ödön, megkapod a versenybiciklit!

Borús vasárnapra virradt a szombathelyi járás alig 800 lakosú kisközsége, Torony. A megszokott vasárnapi csendet szokatlan élénkség váltotta fel. Talán labdarúgómérkőzésre készül a falu fiatalsága? Nem! Nemcsak a „focit” ismeri Torony fiatalsága. Szeretnek ők tornászni, atletizálni, röplabdázni és kerékpározni is. És nem csak szeretnek, de azokat versenyszerűen űzik is. Így történt ezen az októberi vasárnapon is. A községi sportkör Torony – Olad – Bucsu útvonalon kerékpárversenyt írt ki az ifjúsági és felnőtt korosztályú fiúknak és lányoknak, és elindultak az úttörők is.

Csöndör Mária, Devecseri Katalin, Takács Erzsébet, Pajor József, a séi Tóth Dezső, Dankovics Ödön és a többi 26 fiatal csillogó szemmel, dobogó szívvel várta az indítást. Pontban fél 11-kor elindult az első csoport és utána sorban a többi. A csoportos indítást az tette szükségessé, hogy egyelőre — ahogyan a községi sportkör elnöke mondotta — még nincsen minden indulónak saját kerékpárja. Kölcsöngépekkel tették meg a versenyzők a kitűzött útvonalat. De nem csak a versenyzők adták önzetlenül oda egymásnak gépeiket, hanem mások is. Így például Szabó Erzsébet tanítónő kerékpárja kétszer is megtette a távot. A sportot mindig nagy szeretettel támogató tanítónő egy úttörő fiút és lányt segített hozzá a versenyzéshez és egy-egy ezüstérem megszerzéséhez.

A nagyszerűen sikerült verseny befejezése után Polgár Gyula elvtárs, a sportkör elnöke adta át a megérdemelt arany-, ezüst- és bronzérmeket büszke tulajdonosaiknak. Beszédében méltatta, hogy pártunk és kormányunk milyen nagy segítséget nyújt a sportolásra.

A kis ünnepség után boldogan indultak haza éremmel a mellükön a győztesek és a helyezettek. De a többi versenyző is fogadkozott: „No, megálljatok, majd jövőre! Majd ha a saját gépünkön versenyzünk!” Mert hát így is lesz! Lesz miből venni. Annyi krumpli és kukorica jut a szövetkezetben minden tagnak, amennyi eddig még soha. Jut bőven a piacra is, lesz miből kerékpárt is venni.

Az ifjúsági verseny második helyezettjének, Dankovics Ödönnek régi álma, hogy saját kerékpárja legyen. De nem olyan egyszerű! Ő mindig ,.versenygépet” szeretett volna. Az idei jó termés után már meg is ígérte neki az édesapja az olyan ,.egyszerű” gépet. De amikor meglátta fiát másodiknak beérni a célba és a sportköri elnök mellére tűzte az ezüstérmet, meg is született benne az elhatározás: ,.No, Ödön, megkapod a versenybiciklit”!

Eddig tartott a Toronyi KSK kerékpárversenyének története. Az egyes kategóriák győztesei és helyezettjei: Úttörő fiú (14 km. 8 induló): 1 Pajor József 34.28.8 p., 2 Bakucz István, 3 Horváth József. Úttörő leány (14 km. 11 induló): 1. Csöndör Elvira 41.04 p. 2. Devecseri Katalin, 3. Takács Erzsébet. Férfi ifi (14 km. 7 induló): 1. Sárvári Ágoston 36.03.1 p. 2. Dankovics Ödön, 3. Takács Bertalan. Férfi felnőtt (14 km, 7 induló.): 1 Machinek Károly 31.81.5 p. 2. Závár Gyula. 3. Schermann Gyula.

Torony község fiataljait példaképül álltjuk valamennyi községi fiatal elé. Kövessék példájukat, szorgalmas munkájukkal harcolják ki maguknak azokat a lehetőségeket, amelyek biztosítják számukra is a felemelkedést, a fejlődést.

Vasmegye, 1953.10.14.

A fotón séi kerékpárosok egy csoportja látható a Petőfi Sándor utcában startra készen.

Bakacsi Béla énekel az idősek napján

Kis Vas megyei irodalomtörténet – Weöres Sándor és Károlyi Amy