a

Őszi balerinák – divatba jött a tütü

A street fashion, azaz az utca divatja általában valami kényelmes holmit jelent. Tornacipő szűk farmerral, lezser póló, poncsó, dzseki. Keresztül-kasul járni a várost, ugyan ki akarná magassarkúban? A fiatal lányok újragondolták a trendi szerelést. Tüllszoknyához piros talpú szegecselt vagy épp visszafogott bézs cipőt választanak.

A rövid, kerek szoknya, mely nélkülözhetetlen darabja a táncosnők gardróbjának, most a macskaköves utcák éke lett.

A lombhullás hónapjaiban elkél egy puha kalap jó szolgálatot tesz a rövidke kabát, és igazán édes hatást kelt az apró virágokkal teleszórt mintás bokazokni. Idén nagy kedvenc a tarkóra tűzött konty, amit kifejezetten lazán kell viselni. Figyelem, néhány szélfútta tincs szinte kötelező!

Mi az a tütü?

A tütü a balettáncosok legjellegzetesebb viselete. Korábban egészen máshogy nézet ki. A 16. században a művészek még súlyos kosztümöket viseltek, nők nem is játszhattak. A 17. században a nőkkel megjelentek a bokáig érő szoknyák is. Később a viselet hossza rövidült, hogy könnyebb legyen a mozgás. A klasszikus tütü azóta is a műfaj szimbóluma. Egyetlen darab elkészítése akár kilencven óráig is eltarthat, ugyanennyi méternyi fodorból varrják.

Azt jelenti: popsi

A legenda szerint az alsóbb társadalmi rétegek, akik az operaházakban nem a páholyban foglaltak helyet, mint a tehetősebbek, hanem sokkal lejjebb, egész más nézőpontból láthatták az előadást. Az eredeti kifejezés, a francia tutu arra a látványra utal, amivel ők szembesültek, azaz a balerinák szoknyája alatti területet jelöli. A hátsó (franciául cul) megduplázott gyermeknyelvi elnevezése, a cucu módosulata a tutu, ami tehát voltaképp ennyit tesz: popsi.

A második bőr

A tütü a táncosok számára olyan, mint egy „második bőr”: tökéletesen kell illeszkednie, de egyben a szabad mozgás útjába sem állhat; bírnia kell a strapát, de emellett nem veszíthet légiességéből. A gyártóknak tehát úgy kell összeállítaniuk a ruhadarab egyes részeit, hogy a fenti feltételek egyike se sérüljön. A fűzőrész hat-tizenöt textildarabból készül. Ez elkülönül a szoknyától; a deréknál vagy a csípőnél csatolják hozzá, és néha rugalmas fülekkel is rögzítik, hogy engedje a szabad mozgást. A derékszalag a derekat és a csípőt takarja; ez lehet a fűző része, de különálló elem is. A szoknyarész határozza meg a ruhadarab formáját és típusát, amely lehet klasszikus, romantikus vagy harang alakú.

Közreadta: Toronyiránt.eu

Kis Vas megyei irodalomtörténet – Weöres Sándor és Károlyi Amy

Túra-bakancs-lista – kirándulási tippek Vas megyében