a

Jóga: a boldog élet kulcsa

Ha hinni lehet a legendáknak, a tibeti kolostorokban figyelmeztetésként rákoppintanak a szerzetes fejére, ha úgy vélik, az tele van gondolattal. Mert meditálni csak úgy lehet, ha kiüresítjük az elménket. A nyugati ember az egész napos rohanás és információáradat elől vágyik menekülni. Ha tudatos döntése, hogy változtasson az életén, muszáj lassítania. A slow persze nem új keletű találmány, a világ nyugodtabb felén, a Távol-Keleten és Indiában sok ezer éve tudják, mit kell tenniük ahhoz, hogy az embernek jó élete legyen.

Sokan azért kezdenek el jógázni, mert rosszul alszanak, nyugtalanok, fáradékonyak, oldani szeretnék a stresszt.  

A jóga egy nyolcfejezetes könyv. Az ászanák csak egy rész belőle, ha tehát csak ezt gyakorlod, az olyan, mintha egy könyvnek csak egy fejezetét olvasnánk el. A jóga nem egy megoldókulcs, hanem filozófia. A jóga segít megtalálni a lelki békét, befolyásolja döntéseinket és közvetve segít hozzá minket a boldog élet eléréséhez. A jóga arra tanít, hogy a saját utunkon kell járnunk.

A helyes útra találás módozatai persze egyéntől függők, kérdés hogyan hat egy kigyakorolt mozdulatsor a mindennapok döntéseire. Mitől működik egy Surya Namaskara (Napüdvözlet)? Olyan energiaáramokat működtet, olyan fiziológiai változásokat hoz létre a testben, amely létrehozza aztán az agy fókuszáltságát, a koncentrációt, amivel tudunk meditálni, amivel aztán létrejön az a hozzáállás az élethez, ami segít. A jóga segít lecsillapítani a gondolathullámokat, kiüríteni az agyat, az elmét, és ha ki van ürítve az agy, akkor könnyebben tudunk dönteni, mindig így javasolt haladnunk: egy gondolat, egy döntés. Sajnos közhely, de túl sok gondolat van a fejekben. ha jól érzi magát az ember, akkor nem reflektál folyamatosan. Akkor jó a gyakorlás, ha nem vesszük észre a változást, csak azt vesszük észre, hogy a helyünkön vagyunk. A jóga az életünk részévé válhat és átlendíthet a nehézségeken. Sokan az örök fiatalság titkaként említik a jógát, mert akik jógáznak, azoknak frissebb marad a teste, hiszen a jóga olyan fiziológiás változásokat hoz létre hormonálisan is, ami tényleg igazolja a szervezet frissen tartását. A nyugati embernek ugyan magas az elmefunkciója, gyorsan reagál, de a vízháztartása nem kiegyensúlyozott. A jóga tehát sejtszinten anyagcseremegőrző hatású, így valóban állítható, hogy nem öregszik annyira az az ember, aki gyakorolja a jógát. A test öregszik, de a lélek emelkedik általa.

Jógalexikon:

jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik.

A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével, s a prána-erők tudatos felhasználásával elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, amelyben a megvilágosodás bekövetkezik.

A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában. A jóga tudomány, amelyet India ősi látói tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. Egzakt tudomány, az önművelés gyakorlati módszere. (Forrás: Wikipédia)

Közreadta: Toronyiránt.eu

Programajánló – 25 éves az Aranypatak Asszonykórus

15

Merseváton ősszel a fény