a

Szedd a sátorfád! – Mi legyen a bőröndben?

Ki ne ismerné az utazás előtti pakolás gyötrelmeit. A filmekben vállfástól dobálják bőröndbe a sok holmit. A nagy halomra aztán ráültetik a gyereket, hogy könnyebb legyen a húzózárral. Sose értettem, hogyhogy nem a rommá gyűrt ruhát szedik ki a táskából a szereplők. Ez a mozi sztorijának szempontjából egyáltalán nem fontos, hiszen a főhős érkezése után átöltözik és persze mindig élre vasalt szerelésben sétál le a partra.

Nyáron utazni könnyebb, elég néhány rövidnadrág, tenyérnyi bikini, strandpapucs, szúnyogriasztó meg sebtapasz. Két napra ugyanannyi cucc kell, mint két hétre.

Nem hagyhatjuk otthon a széldzsekit, a meleg takarót és a gyógyszeresdobozt sem. Előfordulhat, hogy a gyerek az első éjjel belázasodik, a strandon belelép egy méhecskébe, elvágódik az aszfalton vagy leég a bőre. Esetleg mindez egyszerre, sorban egymás után. Minden anya rémálma, hogy történik valami baj, amit éjszaka az erdei sátortáborban nem tud megoldani, ezért aztán a gyógyszertárban beszerzi a legjobb fülcseppet és sebhintőport. Az indulás előtti éjszaka rémálmainak persze nem tud megfelelni. Gondoljunk arra, hogy az óceánban nem, nem jön cápa, a hegyekben nem támad ránk medve és hurrikán, de még tornádó sem közelít úticélunk felé. Az aggódást csak úgy tudjuk legyőzni, ha tervezünk és időben elkezdjük a csomagok összeállítását.

Rend a lelke mindennek

Az utazási portálok javasolják, hogy készítsünk részletes listát, mielőtt elindulunk. Fontossági sorrendben írjuk össze, mi mindent kell elintézni a nagy kaland előtt. Vannak lényeges teendők: ilyen például a biztosítás. Mindenfélére. Balesetre, poggyászra, meg arra az esetre, ha összetörnénk a kocsit. Pénzt is kell váltanunk, és jó, ha kikeressük az adott országban használatos legfontosabb telefonszámokat. Segélyhívótól kezdve a követségen át a turistainformációig minden fent van már a neten. Apropó, net! Tájékozódjunk, van-e a szállásunkon wifi! Manapság a kempingek is felkészültek az informatikai forradalomra.

Strandpapucs és nagyestélyi

A ruhák tekintetében legyünk takarékosak. Még akkor is csak egyetlen strandruhát fogunk felvenni, ha magunkkal visszük a legújabb nyári kollekciót. Nyilván azt mondják most, hogy egy óceánjárón már a reggelinél is komoly dress-code van. Ezt tudni lehet jó előre, nem kérdés, hogy be kell tartani, a kenutúrára viszont felesleges csinos szandállal és stólával készülni.

A nőket erről nehéz meggyőzni. Mindig előkerül a csomagból egy rafinált szabású színes top vagy csillogó fülbevaló, a lesült bőrhöz jól illik ugyanis a – még eggyel több – hófehér csipkés szoknya. Vigyünk magunkkal leégés ellen UV-t szűrő inget, napszemüveget, puha strandtörölközőt.

Búvárfelszerelést és hűtőtáskát, de a jégakkut se felejtsük itthon. Jó, ha van nálunk tornacipő, termopulcsi és esernyő. Mindig, minden időben elkél egy vékony sál és soha, de soha ne maradjon ki a csomagból a zokni. Repülőn és vonaton sem jó, ha lefagy a lábunk a légkonditól, nem is beszélve a túrázó, kempingező nyaralásokról.

Szálljunk szabadon!

Az utazásban, azt mondják, legjobb maga az út. Magunk mögött hagyjuk a hétköznapok taposómalmát. Az egész évben elszenvedett sérelmeket, a fáradtságot, a bajokat. Amikor útra kelünk, abban hiszünk, hogy visszatérésünkkor minden jobb lesz, újult erővel látunk munkához.

Így is van mindig. A tenger morajlása, a kabócák szüntelen ciripelése, a lelassult idő hozzásegít ahhoz, hogy újrakezdjük. A repülés boldogsága például szabadságot ad. A magasban megérezzük, milyen törékeny kis lény az ember, és olyan közhelyek jelentése is megvilágosodik, miszerint a felhők felett mindig kék az ég. Legjobb lehet egyetlen bankkártyával utazni.

Felszállni az első gépre, ami olyan messzire visz minket, ahol elengedhetjük kétségeinket, néha úgy érezzük, az sem baj, ha a visszaútra már nem futja.

A kép illusztráció: arnica.info.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Tudd jó helyen gyermeked a nyáron! – A Smile Nyelviskola idén először egy újdonsággal készül a szülők számára!

FesztiválszezON