a

Meglelni a belső békét – Nézzük meg a Sztupát!

Már a megérkezés is felér egy újjászületéssel. Az erdő csendje, a hűvös reggeli napfény, mintha egy másik világban lennénk. A fák lombja mögül felsejlik a sztupa. Vakító fehér. Kupolája, akár a hagyma, körben kanyargós út vezeti a magasba a látogatót. A meditációs központ előtt színes imazászlókat lenget a szél. Nemhiába hirdeti a tábla, hogy felszentelt területen járunk.

A homlokunk egy ponton összeér. Drupon Konchok Padma Jigmet két tenyerét egymáshoz szorítja, mosolyog és bekísér minket az imaházba. Vállán átlapolva a bordó szerzetesi ruha, kilép a cipőjéből, mi is követjük. A helyszín varázslatos. Meleg színek, virágok, és indázó festett növények mindenhol. Buddha arany szobrai egyenesen Nepálból, csengettyűk, és puha párnák a nagy szőnyegen. A szerzetes magyarul meséli el az imaház felépítésének történetét. Megtudjuk, saját kezűleg készült minden dekoráció, a falfestés, a díszítés, minden.

A sztupához kimegyünk, felsétálunk a lépcsőn a szoborhoz. Ide már Lhundup láma is velünk tart. A két szerzetes füstölőt gyújt, mantrázik, imát mormol, majd megtesszük az utat körbe-körbe, miközben csendesen beszélgetünk. Sokszor évek telnek el, míg újra láthatják a Himalája hófedte csúcsait. A hóról megtudjuk, egészen más itt, mint Indiában. Arrafelé ugyanis könnyebb, szárazabb a hó. Olyan finom, akár a por.

*

Amikor a tiszteletről beszélünk, a szerzetesek elmesélik, az egyik legfontosabb, az elöljáróknak járó tisztelet. A valódi tisztelet belülről jön, ilyenkor nem a szertartásosság a lényeg. Azt azért meg kell értenünk, hogy a hagyományok tisztelete Ázsiában egészen máshogy van. A legfontosabb azonban, hogy a buddhisták a saját törvényeik mellett a befogadó ország kultúráját is tisztelik.

A buddhista tanok követői szerint Buddha törvényei mellett az ott élő emberek kultúrája is mérvadó.

Jigmet láma hozzáfűzi: úgy kell tenni, mint a lámpának, amely világít. Csak akkor tudunk azonban nyugodt életet élni, ha a belső sötétséget elűzi a fény. Arra kell törekedni, hogy a lámpa mindig felkapcsolva legyen.

***

 „Egyre többen érkeztek azért, hogy lecsendesedjenek ebben a jó energiájú környezetben. Előfordul, hogy csak hallgatni jönnek, mások meditálnak is közben”

 „Nyugalomban mindenki jól tud dolgozni, ehhez jó tanács, hogy a három mérget el kell hagynunk: a tudatlanságot, a ragaszkodást, és a haragot!”

***

Sztupa: a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra, 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája. Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztupa belsejében.

A magyarországi Buddhista Béke Sztupa Alapítvány elnökének,Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista  szerzetesek. Őszentsége, a 14. Dalai Láma,
Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között nagyörömmel avatta fel a Sztupát. 

Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) kérésére, aki a Béke Sztupa Alapítvány elnöke, Őszentsége Drikung Kyabgon Chetsang2004-ben kinevezte Tiszteletreméltó Lama Konchok Lhundupot és Tiszteletreméltó Lama Konchok Jigmetetrezidens dharma-tanítóknak a zalaszántói Béke Sztupához. A szerzetesek 2016 végére magyar állampolgárok lettek.

Imazászló: Az energiákat a szél mozgatja, viszi Az imazászló egy színes, négyszögletes ruhadarab, amely himalájai magaslatokban, gyakran a hegygerinc, illetve a hegytető mentén található. Sok más cél mellett arra használják, hogy áldással vegye körül a környező településeket. 

A szeretesek anyanyelve: ladakhi

Elvonulás: mantrázás, gyakorlás, tisztulás, tanítás, meditáció. A meditációnak egyébként nincs időben korlátja.

Képek: bekestupa.hu, likeabalaton.hu, turizmus.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

FesztiválszezON

A miniszterelnök rezidenciája Rátóton