a

Az üveg újjászületése: a tűzzománc

Egészen nagy képeket is készítenek tűzzománcból. Mára végre megemelkedett a kézműves alkotások értéke. Talán a megbecsültsége is. Nyáron sok kirakodóvásár és workshop várja az érdeklődőket. Nézzük, milyen eljárással készül a tűzzománc!

A rézlemezeket óriási ollóval kell feldarabolni. A lemezt az ötvösök ezután szó szerint élőre kalapálják. A satuba befogják a formavasat, ráhelyezik a fémet, majd fognak egy kalapácsot, és addig ütik, amíg az fel nem veszi a megálmodott formát. Elmondani persze egyszerűbb, mint csinálni…

Aztán ha elkészül a lemezdarab, rákerül a máz. A mindkét oldalon megcsiszolt lemezre alapozó réteg kerül, ez egy rózsaszínes ragacsos anyag, ezt kell először beégetni, majd jön a rajzolás. Az előre megrajzolt formát egy ragasztós réteggel rögzítik, majd kicsi réz szalagocskákból hajtogatják meg a motívumot. Huzalszerű és lágy, könnyen lehet nyomkodni az ujjaink között. Ezt az ötvös egy hengerrel lapítja szét, majd a kontúrok közé folyatott színek ezek között tudnak megülni.

A zománc maga valójában üveg. Színét a hozzáadott fémoxidoktól kapja. Egy kemencében felolvasztják, forrón beleöntik hideg vízbe, az szétcsapja, így nem tömbként szilárdul meg, hanem darálékként. Kecskeméten gyártják, kis zacskókban is lehet venni, tízdekás kiszerelésben. Vízbe kell tenni és mozsárban megtörni. Rémes a hangja, de homokszerűvé kell válnia, akkor jó. Elég lassú, és csuklót próbáló folyamat. Az eredmény csodás egyedi képek, ékszerek, használati tárgyak, amelyek gazdái értékelik a szépet és pontosan tudják, hogy tulajdonuk valami, ami rengeteg munka eredményeként készült el és lett az övék.

Képek:
Kiemelt: Bizánci tűzzománc kb. 1100 wiki.hu
meska.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

36 gyűrű, 18 bölcső

Szeredás Tábor 2022 nyár – videó