a

Napérlelte zöldség és gyümölcs

Az étrendünk akkor egészséges, ha ellátja a testünket a szükséges tápanyagokkal: szénhidráttal, fehérjével, zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Továbbá megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat és különféle flavonoidokat. A szakemberek szerint étrendünk összeállításakor jó döntés, ha elsősorban olyan élelmiszereket választunk, amelyeknek szezonja van. Ezek tipikusan a zöldségek és gyümölcsök csoportját érintik, de némiképp igaz a száraz hüvelyesekre is. Utóbbiakat főként a téli időszakban esszük. Az élelmiszerek nagy részénél a termesztésre vonatkozóan van optimális időszak. Például a friss paradicsom nyáron, illetve kora ősszel a legzamatosabb, amikor a meleg nap sugarai érlelik. Üvegházban tél végén is megterem a földi eper, de nem olyan ízletes, mint a májusban termett. Lehet, hogy a boltokat, piacokat járva néha nagy a kísértés, mégis érdemes megvárni, hogy az adott zöldségfélének és gyümölcsnek „szezonja” legyen. Akkor jobb minőségű élelmiszert kaphatunk. Minden esetben kifogástalan minőségű árut vásároljunk, vagy akinek van lehetősége, saját kiskertjében termessze a szükséges zöldséget, gyümölcsöt. Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal. A szezonális étkezés kis odafigyeléssel párosítva nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, zöldpaprikát, kígyóuborkát veszünk rendszeresen, mert ott van a boltok kínálatában, bizony könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is jó választás lehetne. Azok persze nem télen teremnek, de jól tárolhatók.

A szezonális étkezés nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk. Télen például a déligyümölcsöket érdemes étrendünkbe illeszteni, növelve így a változatosságot. A téli hónapokban és kora tavasszal természetesen fogyaszthatók a nyáron eltett, mélyhűtéssel vagy más módon tartósított zöldségek, gyümölcsök is.

A szezonális étkezés azt jelenti, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek „természetes” módon tartósíthatók, jól tárolhatók. A szezonális zöldségek, gyümölcsök általában finomabbak is, és mintha az ízlelőbimbóink is jobban ki lennének „éhezve” az új ízekre, a cseresznye zamatára vagy akár az újkrumpli ízére.

Fotók: egeszsegkalauz.hu, femina.hu, magyarmezogazdasag.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Napimádók régen és most

Későn kelő előkelők – alvás régen és most