a

A népesség húsz százaléka küzd figyelemzavarral!

Minden gyermekben van feledékenység, előfordul, hogy figyelmetlen, ideges, izeg-mozog és kissé impulzív, türelmetlenül viselkedik. Idén tavasszal Szombathelyen szakemberek tartanak előadást a tünetegyüttesről. Április 13-án, 11 és 14 óra között a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Az ADD (Attention Deficit Disorder) vagy figyelemzavar illetve az ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) azaz hiperaktivitással is járó viselkedési jellegzetesség egy olyan állapot, amelyben hosszú évek óta tart a figyelmetlenség, impulzív viselkedés, és változó mértékben van jelen a hiperaktivitás. Ezek a jellemzők egyébként mind normális humán tulajdonságok. Időnként mindannyian feledékenyek, figyelmetlenek vagyunk, idegesek leszünk, izgünk-mozgunk és kissé impulzívan, türelmetlenül szervezzük viselkedésünket. „Az ADD nem ezen viselkedésjellemzőknek a megjelenése, hanem ezeknek túlzottan intenzív megjelenési formája. Az ADD-vel élő személyek túláradó mértékben bírnak ezen jellegzetességekkel.” (Dr. Russell Griffiths)

A stresszes helyzetek, az allergiák, az aszthma, a cukorbetegség, látási-hallási problémák, vashiányos állapotok, az ólomfelhalmozódás vagy a pajzsmirigy problémák mind okozhatnak olyan tüneteket, amelyek kísértetiesen hasonlítanak az ADD-re vagy ADHD-ra. Azonban neurológiai bizonyítékok nyomán egyértelműen kijelenthetjük: a „rossz” nevelés, a lustaság, az alulmotiváltság vagy az alacsony intelligencia sohasem okai a figyelemzavarnak.

A hétköznapi házi feladatok során a megfelelő stimuláció hiánya miatt kicsi a fenntartott figyelem, és általában inkonzisztens, hullámzó az iskolai teljesítmény. A tanulók egyszerű feladatok esetén sok hibát véthetnek, ugyanakkor számukra stimulálóbb, közben igen nehéz kihívások esetén keményen és jól teljesítenek. Az unalom igen jellemző tulajdonság ADHD esetén, de valójában a fenntartott figyelem gyengeségével állunk szemben, amikor a feladat nem izgalmas vagy különleges.

A népesség 20 százaléka küzd ADD-vel vagy ADHD-val és az ADD-vel vagy ADHD-val élő gyermekek szüleinek körülbelül 30 százaléka küzd ugyanezzel a rendellenességgel. A nevelési nehézségek vagy nehéz élethelyzetek sokat ronthatnak a figyelmi összetevőkön, és súlyosbíthatják a tanulási nehézségeket, de nem okai a jelzett kórképnek.

Forrás: koloknet.hu

Borítókép: ntk.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Idén is sikeres volt a Mindenki Karácsonya-rendezvény Toronyban

A Toronyiránt Hagyományőrző Ifjúsági Egyesület megvalósult pályázatáról