a

Rejtélyes baleset a bucsui kastélyban

Revolvertisztítás közben életveszélyesen megsebesült a menyasszonyát váró Németh Lóránt nagybirtokos.

Vas megye földbirtokosai közt óriási feltűnést keltett az az eddig még titokzatosnak látszó baleset, ami Bucsu községben történt. Németh Lóránt dr. bucsui nagybirtokos néhány héttel ezelőtt jegyet váltott Zichy Daisy grófnővel. A földbirtokos tegnapelőtt bent járt Szombathelyen, ahonnan tegnapra várták vissza. Úgy volt, a menyasszonya is meg fogja látogatni családjával együtt a kastélyban. A vőlegény nagy előkészületeket tett menyasszonya fogadására s közben történt, hogy egyik pisztolyát tisztította és a revolver elsült és a golyó Németh mellébe hatolt. Steiner dr. községi orvos megállapította, hogy a revolvergolyó a bordák közt hatolt be és ott megakadt. A nagybirtokos állapota rendkívül súlyos. Ezzel kapcsolatban annak híre terjedt el, hogy a földbirtokos állítólag öngyilkosságot kísérelt meg. A krízist néhány napon belül várják, s Németh csak akkor lesz abban az állapotban, hogy műtét céljából beszállíthatják a szombathelyi kórházba. A bucsui kastélyba még tegnap délelőtt megérkezett Zichy Daisy grófnő és családja.

Kis Újság, 1929. április 13.

(A hírt felkapta a korabeli sajtó, ugyanezen a napon közölte Az Újság, a Friss Újság, a Magyar Hírlap, a Magyarország és a Pécsi Napló is. /S.I.)

Érdemes beleolvasnunk a Kis Újság címoldalán található másik cikkekbe is.

Potyautasok az expressz hálókocsija alatt

A varsó-párisi expressz egyik hálókocsija alatt Németországban, a duisburgi főpályaudvaron, két potyautast találtak. A vonatvezető már megadta a jelt az indulásra, amikor az állómásfőnök észrevette a kocsi alatt őket A vonat indulását az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni és a két potyautast az állomásra vitték. Mindketten lengyelek, akik Varsóból jöttek és Parisba akartak menni. Rövid tagadás után beismerték, hogy már Varsótól kezdve a hálókocsi alatt utaztak. A hosszú út, természetesen halálra fárasztóba őket. Mindkettőjüket vastag korom- és szennyréteg födte és a nagy hidegtől is sokat szenvedtek. A hosszú utat csak úgy bírták ki, hogy a hálókocsi fűtőtestéhez bújva utaztak a kocsi alatt. A két lengyelt őrizetbe vették.

Két bika taposta meg a hencidai bojtárfiút

Nagy Imre hencidai bojtárgyerek rettenetes sérülésekkel került be a Bihar megyei közkórházba. A fiatalembert nem is egy, hanem két megvadult bika taposta meg és csodával határos, hogy még ma is él. Nagy Imre először egy hortobágyi, hároméves magyar bikával vívott élethalálharcot, hogy az ebédet vivő leányokat megmentse. A bika megvadult a leányok piros kendőjétől és üldözőbe vette őket. Két fiatal leány forgott egymás után életveszedelemben, de Nagy Imre bátran követte a vad jószágot, ütötte, verte, kiabált rá. A végén a bika nekifordult. Nagy Imre kétségbeesve ragadta meg a szarvait, így dobálta a bika föl-le, a végén elfáradt a legény, erre a bika meggázolta. Nagy Imre felgyógyult és a napokban ismét, másik bikát bíztak rá. Amikor a bojtárfiú a megitatott bikát beterelte az istállóba, az dühében neki­rontott és összetörte. A szerencsétlen nagy nehezen, utolsó erejével a jászol alá gurult és így mentette meg az életét. Az állapota így is életveszélyes.

A mi emberünk

Irma néni, Torony lelke