a

ImádomImádom

Irma néni, Torony lelke

Kovács Frigyesné, Irma nénit Torony lelkének is nevezhetnénk, hiszen nincs olyan rendezvény, program, esemény, amelyről hiányozna. Nyitott, barátságos személyisége mindenkit magával ragad. Stábunkat az otthonában fogadta, szívesen mesélt arról, hogyan is került fiatal feleségként Toronyba.

Tanítóként generációkat nevelt fel a Gazdag Gyula Általános iskolában, ahol férje volt az igazgató. A mai napig megállítják az utcán régi tanítványok, szívesen beszélgetnek, emlegetik a régi iskolai éveket.

Irma néni elmesélte, sokan aggódtak akkoriban, nehéz lesz megtalálnia a hangot a roma családok gyerekeivel, de ő egyformán szerette minden tanítványát. Ha azt látta, valakinek nehézsége adódik, azonnal segítségére sietett. Már akkor integráltan oktatott, amikor ezt a szót még nem is ismertük, nem használtuk a köznyelvben. Tanított gyerektánciot, később életre hívta az asszonykórust. A hölgyek táncoltak, énekeltek, pedig szinte alig alig akadt anyagi támogatás. Mindemellett vöröskeresztes csúcstitkár is volt. Irma néni gyerekei és az unokák is ide jártak iskolába. A család egy része pedig külföldön van. Ha hazajönnek, szívesen vigyáz rájuk, szereti, ha érzi szükség van az erejére, türelmére, gondoskodására.  Tizenöt éven át dolgozott segítőként osztrák családoknál, betegeket ápolt, felügyelt rájuk. Évek teltek el így Alsóőrben, Kirfidischben, Pinkafelden. Nagy szeretettel mutatja a képeken azokat, akiknek segítségéve volt a legnehezebb időkben. 2014-ben autóbalesetben eltört egy csigolyája, az volt a szerencséje, hogy nem mozdult el, így felépült. Akkor megfogadta, zarándokútra megy. Járt Rómában, Lourdes-ban és Fatimában, hálát adott az Istennek, hogy életben maradt. Irma néni minket is megvendégelt, csodás meggyes sütivel, szörppel várt minket, még a receptet is megkaptuk tőle.

Az Irma nénivel készült portréfilmet nemsokára közzétesszük itt, a toronyirant.eu-n

Közreadta: Toronyiránt.eu

Rejtélyes baleset a bucsui kastélyban

Virágos ősz