a ,

Halloween – Elűzni a halálfélelmet!

Október utolsó éjszakáján tartják az angolszász országokban a Halloweent. Az ünnep az ősi kelta hagyományokból alakult ki.

A Halloween ősi ünnep, amely a tél kezdetét jelenti. Hat hónappal később tartották a tavasz beköszöntének ünnepét, amely május elsejére esett. A szellemekkel, boszorkányokkal a kelták félelmeiket nevették ki, szükség volt arra, hogy ezzel űzzék el a gonosz árnyakat. Emlékezni akartak arra, hogy ilyenkor elmegy a nap, jön a sötétség korszaka. A kelta-druida ünnep jóval később került a kivándorló skótokkal, írekkel, angolokkal az új kontinensre.

A kereszténység átértékelte a pogány ünnepeket! Nem törölték el ezeket, de valójában a saját ünnepeiket tartották meg: a téli időszámítás idején a halott szentjeiket ünnepelték, tavaszra pedig természetesen ott a húsvét. A halott szentek ünnepét már Szent Patrik is deklarálta. Akkoriban Mindenszentek napján először csak a szent halottakra emlékeztek, nem a saját halottjaikra. A valódi Halottak Napja november második napjára esett, amikor meg már a saját elveszített családtagokra emlékeztek az emberek.

A Mindenszentek angolul: All Saints’ Day, ez volt a november elseje. Az előeste napja és a szentet jelentő egy másik szó összevonásából ered. A Halloween eredetileg ebből a kifejezésből ered: All-Hallows-Even, itt az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. A szent jelentésű hālig melléknévből, illetve ennek a főnévi megfelelőjéből a hallow „szent, szent ember” jelentésű szóból. Így tehát a Halloween szó a Mindenszentek ünnepének előestéjét jelölte, és jelenti ma is. Ez egy játékos ünnep lett, arról szól, hogy nem félünk a halottaktól, a szellemektől, hanem ilyenkor tréfálkozunk kicsit az élet végességével. Amerikában aztán szokássá vált a beöltözés, úgy, mint betlehemezéskor vagy locsoláskor a jelmezesek előadnak egy jelenetet vagy bármit, ezért kapnak ajándékot. Ez egy tréfás, játékos ünnep, és nagy különbség, hogy nem a halálon tréfálkozunk, hanem ezzel a haláltól való félelmünket próbáljuk elűzni.

Közreadta: Toronyiránt.eu

Programajánló október 23-24.

Nevet kapott a Holtak ünnepén – Luca Panna története