a

Kopott és sikkes elegancia

Különleges, nagyon modern stílust mutatunk be ma olvasóinknak, amely a szigetországból származik, de mára meghódítótta az egész világot. Ez a trend a shabby chic stílus. A kifejezés annyit tesz: kopott sikk, elegancia.

Gyökerei egészen az 80-as évekig nyúlnak vissza. Lehet saját shabby chic stílusú otthonunk, csak egy dologra kell figyelnünk, legyen jellegzetesen koptatott és antikolt a bútorok felülete és alkalmazzuk a régi korok lakástextíliáit. A stílus célja, hogy a lakás otthonos és egyúttal elegáns legyen, az újrahasznosított bútorok és a vidéki életre utaló kiegészítők jól megférjenek egymással. Gyakoriak a mázolt, lakkozott és repedezett felületek, a rozsdafoltok, a lekopott festék és a foszló anyagok. Követői körében kedvelt a vászon és a pamut, azaz kizárólag a természetes összetétel.  Színvilágát meghatározzák a nőies pasztellek, a nude, a fehér, a törtfehér, matt, illetve fényes felületek. Alapvetően egy nagyon romantikus, meleg, meghitt lakberendezési vonal, így főként a nők szívébe lopja be magát.

Megunt vagy natúr színben vásárolt bútorainkat alapozás után fessük be a fehér egy árnyalatára, száradás után pedig csiszoljuk meg smirgli papírral a széleket, kiálló éleket. Megtarthatjuk persze a bútort a régi állapotában is, ahogyan a képünkön látható rádió esetében tették a tulajdonosok. Fektessünk hangsúlyt a szövetek alkalmazására.  Főleg vászonból készült, vidéki stílusú fodros, virágos, pöttyös, kockás puha párnákkal a lakás bármely részét feldobhatjuk. Jól néz ki a kanapéra dobott horgolt takaró.  Vegyünk elő minden olyan régi tárgyat, amit kidobásra szántunk. Lehet az elnyűtt vizes kancsó, szódás szifon, faládika, nem használt csipketerítő, viharlámpa vagy régi anyagmaradékok. Egyik favorit a nagyi csipkéje, a légies finom textília reprezentatív megjelenést kölcsönöz. Különösen jól jöhet néhány olyan fehér kaspó, amelynek peremén visszaköszönnek a csipke motívumai. A stílus szerelmeseinek érdemes szétnézni bolhapiacokon, régiség boltokban vagy vintage boltokban, ahol igazi kincsekre lehet találni.

Képek: dodo.hu, kuffer.hu, vivre.hu, keramiaotthon.hu

Közreadta: Toronyiránt.eu

Egyschillinges földek

A Foglalj helyet! vendége: Borsos Péterné