a

Az elhurcolt roma áldozatokra emlékeztek Toronyban

A deportálás idején huszonöt romát vittek el Ondódból, közülük tizenhárom áldozat soha nem tért vissza. Az elhurcolt áldozatok emlékére imát mondott Haller László, a község új plébánosa. Az emléktáblánál Kovács György, Torony polgármestere és Székely Tímea aljegyző, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében Vidos László elnök és Dudás Richárdné képviselő helyezett el koszorút.

Az ondódi roma közösség tagjait 1944- ben az egykori iskola épületében gyűjtötték össze, majd innen szállították őket az auschwitzi haláltáborba. Mint ismert, 1943- tól kényszermunkára hurcolták a cigányokat, munkatáborokban dolgoztatták őket. Romák ezrei kerültek munkaszolgálatba, internáló táborba. A deportálás idején huszonöt romát hurcoltak el Ondódból.

Az ünnepségen Fazekas Gábor alpolgármester köszöntötte az megjelenteket. A magyar és a roma Himnusz is elhangzott, előbbi az Aranypatak Asszonykórus vezetésével.

A megemlékezésen Haller László, a község új plébánosa mondott beszédet. Hangsúlyozta: Torony község is érintett a szégyenteljes deportálásban, hiszen az elhurcoltak közül tizenhárman soha nem tértek vissza otthonukba. Emlékeztetett, a német megszállás után harminc gettót hoztak létre, amelyben tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között. A plébános egy túlélő nyilatkozatából idézett, miszerint egy viszáki rendezvényről szállították el a muzsikus cigányokat a csendőrök. A zenészeket egyenesen a haláltáborba vitték. A beszédben elhangzott: őseink bűnét jóvá tenni már nem tudjuk, de örökségünk, hogy keresztény emberhez méltó lelkülettel emlékezzünk az áldozatokra. Az esemény végén a résztvevők mécsest gyújtottak az elhurcolt romák emlékére.

Fotók: Vörös András

Közreadta: Toronyiránt.eu

Bronzérmes lett a toronyiak csülkös-babos káposztája

Torony új plébánosa, Haller László találkozott Kovács György polgármesterrel