a

Csillagok, csillagok…

A Gothard Jenő Csillagászati Egyesület szeretettel várja az érdeklődőket a csillagos égbolt alá nyitott távcsöves bemutatójára január 6-án csütörtökön este 17:30-tól 20:30-ig a nyestei dombtetőre (megközelíthető a Szombathely-Bucsu közötti “régi” útról, lásd. térkép).

Az év első távcsöves programjának témája a téli égbolt két ékessége: a Fiastyúk csillaghalmaz és az Orion csillagkép. A Fiastyúk halmazt már 20 ezer éve is annyira csodáltak elődeink, hogy barlangrajzon is megörökítették. Orion csillagkép pompázatossága pedig az ókori egyiptomiakat is annyira megfogta, hogy a gizai piramisok elhelyezésében is e csillagkép ismerhető fel! Természetesen sok minden más látnivalót is kínál az téli égbolt!

Kora este Hold- és bolygóészleléssel kezdjük az észlelést, majd ahogyan beállt a sötétség a Fiastyúkot, Oriont és a téli csillagképeket vesszük sorra. Lézer mutatópálcás prezentációval megismerjük a csillagképeket, a prezentáció közben tagtársaink távcsövekkel a csillagképek érdekes objektumait is megmutatják.

A kedves érdeklődők megismerkedhetnek:
– a Hold krátereivel távcsövön át,
– a Hold illatával,
– az űr illatával,
– a Jupiter bolygóval és holdjaival távcsövön át,
– a Szaturnusz bolygó gyűrűjével távcsövön át,
– a Föld néhány különleges kőzetével és ásványával, amiket kézbe is lehet venni,
– a csillagos égbolton való eligazodás módjával,
– a csillagképekkel és azok mitológiájával lézer mutatópálcás előadás segítségével,
– az égbolt különleges kettőscsillagaival, csillag- és gömbhalmazaival és fényes (a Hold fénye mellett is elérhető) mély-ég objektumaival,
– esetleg néhány hullócsillaggal, amelyek bármikor feltűnhetnek az égen!

Amennyiben a technikai lehetőségek adottak, segítünk abban, hogy a távcsöves vagy szabadszemes észlelés élményét saját okostelefonjával bárki megörökíthesse.

A bemutató gyerekeknek, így akár az egész családnak is élmény! A felsorolt programokon kívül a vállalkozó kedvű fiatalok:
– hullócsillagot számolhatnak,
– élményeiket lerajzolhatják (egy piros kerékpárlámpa és ceruza, toll hasznos kellék lehet a zsebben),
– virtuális 3D-ben megelevenedő bolygókkal és dinoszauruszokkal is megismerkedhetnek.

A januári derült esték fagyosak, ezért réteges öltözék, meleg lábbeli tanácsos.

A szabadtéri csillagászati program során is fontos az egészség védelme, ezért kérjük az aktuális járványügyi szabályok figyelembevételét és a kellő óvatosság megtartását!

A távcsöves bemutatás ingyenes, bárki számára elérhető! Kicsiket és nagyokat is szívesen látunk. A bemutatáson a közönségről képi és hangfelvétel készülhet.

A rendezvényt kizárólag derült idő esetén tartjuk meg!

A nyitott távcsöves bemutatás Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.

További információk: www.gae.hu és www.facebook.com/vasicsillagaszok

A kép forrása: angyalforras.hu

Hej regö-rejtem…

Ölelni földedet…